Wat is rest-bpm

Wat is rest-bpm

Wanneer je een tweedehands auto importeert, moet je nog een deel van de oorspronkelijk bpm betalen. Dit wordt rest-bpm genoemd. 

Waar komt die bpm vandaan?

In Nederland worden nieuwe auto’s op twee manieren belast. Met btw en bpm. Bpm is de Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen. De hoogte van de bpm wordt bepaald aan de hand van de CO2-uitstoot van de auto. Op elektrische auto’s wordt geen bpm geheven aangezien ze geen CO2 uitstoten.

Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe hoger de ‘boete’ die je betaalt. Dit is ook de reden waarom auto’s in Duitsland en België zoveel voordeliger zijn dan hier in Nederland. En zo komen we weer terug bij het import-verhaal. 

Rest-bpm bij import

Auto’s zijn in het buitenland dus een stuk goedkoper. Dat is ook de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om een auto te (laten) importeren. Zelfs met alle bijkomende kosten, is de besparing groot. Hoe ouder de auto is, hoe lager de rest-bpm.

Bij een auto van precies anderhalf jaar oud, betaal je nog maar 59% van de oorspronkelijke BPM. Daarmee is de auto nog steeds een stuk goedkoper dan een anderhalf jaar oude occasion in Nederland. 

Het zijn dan ook vooral jonge auto’s van 1-2 jaar oud, die geïmporteerd worden. Je rijdt een zo goed als nieuwe auto, voor een scherpe prijs. De meeste jonge importauto’s komen uit Duitsland. Daar zie je veel zogenaamde Jahreswagens. 

Een Jahreswagen is een auto die bereden is door een medewerker van de fabriek. Je komt dan ook vooral Jahreswagens tegen van de merken BMW, Audi, Mercedes en Volkswagen. Deze auto’s zijn vaak maar 1-2 jaar oud en hebben een kilometerstand van rond de 10.000 km. 

Hoogte van de rest-bpm berekenen

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. Hoeveel rest-bpm moet je nog betalen? Er zijn drie manieren om de hoogte te berekenen. Op basis van de afschrijvingstabel, de koerslijst en op basis van een taxatierapport. 

De afschrijvingstabel gaat op basis van de leeftijd van de auto. Hoe ouder de auto is, hoe lager de rest-bpm.

Met een koerslijst bereken je de waarde van je auto op dit moment. Is de auto ondertussen 45% in waarde gedaald, dan mag je 45% van de oorspronkelijke bpm aftrekken. Wat overblijft is de rest-bpm die je afdraagt.

Importeer je een auto met schade? Dan is het vaak interessant om ‘m te laten taxeren. De waarde van een schadeauto ligt laag, waardoor ook de rest-bpm lager uitvalt.

Betaalde rest-bpm achterhalen

Koop je in Nederland een geïmporteerde auto? Dan is het interessant om de betaalde rest-bpm te achterhalen. In sommige gevallen toont de RDW dit bedrag. Een bijzonder laag bedrag kan erop wijzen dat de auto met veel schade naar Nederland is gekomen. 

Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Als de auto professioneel hersteld is, en de verkoper is eerlijk over het verleden, dan is er niets aan de hand. Maar je raad het al. Dat gebeurt vaak niet. 

Sterker nog, dergelijke auto’s worden maar al te vaak als “schadevrij” omschreven in de advertentie. Daarnaast worden deze auto’s lang niet altijd professioneel gerepareerd. Dit wordt zo goedkoop mogelijk gedaan, voor een zo hoog mogelijke winst. 

Zo controleer je dat:

  1. Ga naar ovi.rdw.nl
  2. Voer het kenteken in
  3. Ga naar het tabje Fiscaal
  4. Bekijk het bedrag onder Bruto bpm

Helaas klopt het weergegeven bedrag niet altijd. Het kan zijn dat de oorspronkelijke bpm wordt weergegeven. Zie je wel een opvallend laag bpm -bedrag? Vraag de verkoper er dan gewoon eens naar. Er kan ook een goede verklaring voor zijn. 

Written by
Robert van Heerde
Join the discussion