Wat is datum eerste toelating?

Via de website van de RDW, kun je de datum eerste toelating van een auto achterhalen. Maar wat houdt deze datum en en wat kan jij ermee?

De datum eerste toelating is de datum waarop de auto voor het eerst op kenteken werd gezet. Waar dan ook ter wereld. Deze datum geldt ook als bouwjaar voor de auto.

De datum eerste toelating verschilt vaak van de datum eerste afgifte Nederland. Hieraan zie je dat een auto geïmporteerd is. 

Aan het eind van het jaar, worden relatief weinig nieuwe auto’s verkocht. Dat heeft alles te maken met de datum eerste toelating. Of anders gezegd, het bouwjaar. Als je je auto net wat later bestelt, lijkt hij op papier een jaar jonger. Dat heeft over het algemeen een positief effect op de restwaarde. 

Want op occasionsites wordt vooral gekeken naar de bouwjaar, en niet naar de maand. Een auto van december 2020, lijkt daardoor een jaar ouder dan een auto van januari 2021.

Waar vind ik de datum eerste toelating?

Iedereen kan deze informatie inzien. En het kost je helemaal niets. Je hoeft alleen de onderstaande stappen te volgen.

  1. Ga naar ovi.rdw.nl
  2. Voer het kenteken in
  3. Ga naar Vervaldata & historie
  4. Hier zie je de verschillende data onder elkaar

About the author

Robert van Heerde

Robert is Automotive SEO-specialist en een enorme autogek. Dat gaat waarschijnlijk nooit meer over. Alles wat hij beleeft op autogebied, lees je hier op Altijdauto.nl.

View all posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *