Verslag Concours d’Elégance Paleis Soestdijk 2019

Verslag Concours d’Elégance Paleis Soestdijk 2019

Concours d'Elégance 2019

Elk jaar in september is het weer tijd voor Concours d’Elégance. Jarenlang werd het evenement gehouden in de tuinen van paleis het Loo in Apeldoorn. Vanaf 2019 (mijn eerste keer) werd paleis het Loo verruild voor paleis Soestdijk in Baarn. Alleen de locatie is al een reden om dit evenement te bezoeken.

In dit artikel deel ik mijn verslag van deze dag met je.

Het leuke aan auto-evenementen: de show begint al op de parkeerplaats
De show begint altijd al op de parkeerplaats

Mix tussen oud en nieuw

Concours d’Elégance draait voornamelijk om oude auto’s. Het Internationaal Concours is dan ook een vast onderdeel van het evenement. Tijdens het Internationaal Concours wordt de ‘Best of Show’ gekozen.

Oldtimers staan dus echt centraal tijdens het evenement. Maar ook voor liefhebbers van meer modern spul is er genoeg te zien. Er stonden zelfs een aantal concept cars.

Een oude en nieuwe Ford Mustang naast elkaar

Concept cars

Stiekem waren de concept cars de voornaamste reden om naar paleis Soestdijk af te reizen. Het waren er drie: de Peugeot E-Legend, Vision Mercedes-Maybach 6 en de DS X E-tense.

De Peugeot E-Legend is een duidelijke knipoog naar de oude 504 coupé. Dat zie je onder andere aan de daklijn en de voor- en achterlichten. Wat mij betreft een van de best gelukte concept cars van de afgelopen jaren.

En dan de Mercedes-Maybach. Dat is volgens Mercedes “a homage to the glorious age of the aero coupés”. Dat je het effe weet. ’t Is een erg gaaf ding. Alleen jammer van die rare velgen. Die van de cabrioversie hadden beter gestaan.

“Ontwerp jullie droomauto van 2035”. Dat is de opdracht die de designers van DS kregen. En dit hebben ze ervan gemaakt. De X E-tense. Een asymmetrische auto met een open en een gesloten kant.

Heb je zin in een sportieve rit? Dan stap je aan de linkerkant in. Wil je tot rust komen? Dan stap je in aan de rechterkant en laat je je rijden door de auto.

Sportwagens uit de
jaren 80

Toekomstige klassiekers

De echte oudjes

Een deel van de oldtimers deed een rondje over het parcours. Over uitlaatgeluid gesproken….

Modern moois

Ja, klassiekers staan centraal bij Concours d’Elégance. Maar ook voor de liefhebber van moderne auto’s, is er genoeg te zien. Verschillende (merk)dealers waren aanwezig met supercars.

Debuut Alpine A110S

In 2017 onthulde Alpine de A110 op de Autosalon van Geneve. Het design laat talloze kenmerken zien van de A110 uit de jaren 70. Tijdens het Concours d’Elégance werd de nieuwste versie onthuld. De A110S beschikt over meer vermogen, een aangepast onderstel en een aantal uiterlijke kenmerken.

Om het feestje compleet te maken, werd de stand gevuld met een aantal klassieke Alpines.

Concours d’Elégance voor liefhebbers van oud en nieuw

Het was mijn eerste bezoek aan Concours d’Elégance en het was absoluut de moeite waard. Ook voor liefhebbers van moderne auto’s is er genoeg te zien om je een dagje te vermaken. Het mooie weer en de mooie locatie helpen daar ook bij. Je zit heerlijk te lunchen in de zon met een geweldig uitzicht. Helaas gaat de editie van 2020 niet door, maar in 2021 ben ik er weer bij.

De tuin van Paleis Soestdijk

Written by
Robert van Heerde