Dit zijn de 9 duurste opties van de BMW 530e

Dit zijn de 9 duurste opties van de BMW 530e

Het schuif-/kanteldak van de BMW 530e

Altijd leuk. De optielijst van een persauto doornemen. Want die zijn meestal lekker lang. Zo ook bij de BMW 530e xDrive die ik recent mocht testen. Deze auto heeft een basisprijs van bijna 71.000 euro, maar BMW schroefde er nog voor 32.000 euro aan opties op.

Totaalprijs: € 103.743,89

“Wat zijn dat wel niet voor opties”, hoor ik je denken. Daarom heb ik de 9 duurste hieronder voor je op een rijtje gezet. 

9. Bluestone metallic lak – € 1.295

De Bluestone metallic lak staat goed met het blauw van BMW Laserlicht

De ‘goedkoopste’ opties van deze lijst zit al ruim boven de 1.000 euro. Het is misschien ook wel direct de belangrijkste optie. Tenminste, als we het hebben over het exterieur dan. Want de kleur is, samen met de velgen, het meest in het oog springend. En ik moet zeggen, die Bluestone kleur staat ‘m goed. 

Het is weer eens wat anders dan zwart of antraciet. Anders, maar niet enorm opvallend. Het lijkt een grijze tint, waar ze vervolgens een scheutje lichtblauw doorheen hebben gedaan. Elke euro waard.

8. Head-up display – € 1.335

Het BMW Head-Up display toont belangrijke informatie recht voor je neus

Dit is een van de weinige opties in deze lijst, die de auto veiliger maken. Het head-up display projecteert belangrijke informatie op de voorruit. Het lijkt alsof het in de lucht zweeft. Dankzij deze optie hoef je je ogen niet meer van de weg te halen als je wil weten hoe hard je rijdt, hoe hard je mag en waar je naartoe moet navigeren. 

7. Active Steering – € 1.335

BMW Active Steering in actie

Met Active steering sturen de achterwielen tot 5 graden mee (bij de Mercedes EQS zelfs tot 10 graden). Bij lage snelheden in tegengestelde richting, en bij hoge snelheden in dezelfde richting als de voorwielen. Dat maakt de auto op alle snelheden wendbaarder. In de praktijk merk je er ook echt iets van. Tenminste, dat denk ik. Meerdere keren dacht ik “dat krappe bochtje red ik niet”. En toch ging het goed. 

6. Elektrisch glazen schuifdak – € 1.335

Het openstaande schuif-/kanteldak van de BMW 5 Serie

Wat mij betreft mag deze optie op elke auto zitten. Vooral met mooi weer heb je een stuk meer licht in de auto. En cruise je lekker rond, dan schuif je het dak een stukje open voor wat frisse wind door je haar. Heerlijk. Een klein beetje cabrio gevoel, maar dan in je grote, ruime sedan. 

5. 20” lichtmetalen velgen styling 846 – € 2.082

BMW 20” lichtmetalen velgen styling 846

Ondertussen zitten we alweer boven de 2.000 euro. De 20” velgen vullen de wielkasten lekker op en het agressieve design past goed bij de agressieve blik van de auto. Persoonlijk zou ik gaan voor iets rustiger ogende velgen. De auto blijft trouwens verbazend comfortabel met deze forse wielen. Meestal is dat wel anders. 

4. Personal CoPilot Pack – € 2.195

Surround view van BMW

Dit pakket omvat een breed aantal assistentiesystemen. Een paar voorbeelden: 

  • Steering & Lane Control Assistant – Houdt de auto op de rijbaan
  • Active Cruise Control met Stop & Go
  • Speed Limit Assist – Houdt automatisch de maximale snelheid aan
  • Surround View & 3D view – Voor bij het parkeren
  • Parking Assistant
  • Avoidance Assistance – Wijkt zelf uit wanneer dat nodig is

Gelukkig heb ik de meeste systemen niet nodig gehad. Persoonlijk vond ik de Steering & Lane Control Assistant nogal storend. Een trilling in het stuur vind ik een goed hulpmiddel. Maar een auto die zelf een ruk aan het stuur geeft, daar hou ik niet van. Gelukkig is dit gemakkelijk uit te schakelen, zodat het stuur alleen licht trilt. Perfect.

3. BMW Individual volleder Caramel – € 3.362

BMW Individual lederen bekleding Caramel

Standaard heb je de keuze uit vijf verschillende kleuren leer. Zonder meerprijs. Maar het ene leer is het andere leer niet. Nee, wie echt lekker wil zitten, gaat voor Individual lederen bekleding zoals deze in de kleur Caramel (helaas zonder zeezout). Kost wat, maar dan heb je ook wat. Ook de onder- en bovenkant van het dashboard worden gehuld in leer, en overal zie je mooie contrasterende stiksels terug.  

2. M Sportpakket – € 3.995

BMW 5 Serie recht van voren

Met het M Sportpakket krijgt de 5 Serie een lekker agressief voorkomen. Vooral in combinatie met deze 20” velgen. Maar het is niet alleen uiterlijk vertoon. Naast de sportieve bumperpartij, bestaat het M Sportpakket uit hoogglans zwarte raamomlijsting, sportstuur, sportstoelen, een sportonderstel en een sportremsysteem. Alleen kwamen de sportstoelen te vervallen door de keuze voor het Individual leer. 

1. Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound – € 4.431

Een van de 16 speakers in de BMW 5 Serie

De duurste optie op de lijst kenmerkt zich door hoge aantallen. Niet alleen door de prijs, maar ook door het systeem zelf. De 16 speakers zorgen voor een overweldigende geluidsbeleving. Logisch ook, want er wordt 1400 watt op je oren losgelaten. Het is elke keer weer genieten als je het volume opendraait. Nummers die je anders zou skippen, zijn ineens interessant.

Written by
Robert van Heerde